Carmen Arena di Verona 23 juli 2019
Medverkande:
Carmen – Géraldine Chauvet
Micaela – Karen Gardeazabal
Frasquita – Elisabetta Zizzo
Mercédès – Clarissa Leonardi
Don José – Martin Muehle
Escamillo – Alberto Gazale
Dancairo – Nicolò Ceriani
Remendado – Roberto Covatta
Zuniga – Gianluca Breda
Moralès – Italo Proferisce
Dirigent Daniel Oren
Arena di Veronas orkester, kör, dansare och teknik
Storslagen föreställning med gigantisk scen som med orkesterdiket tog upp nästan halva arenan. Själva arenan är från romartiden och uppförd under första århundradet före Kristus, i förvånansvärt gott skick.
Under overtyrens utveckling till den olycksbådande fortsättningen nästan svävar en grupp olyckskorpar i bakgrunden – svarta och hotfulla. Sedan brakar allt loss med dansare och kör. Historien tar form mellan garnison och cigarrfabrik. Allt sceniskt i en dekor från 1930 – talet. Inte riktigt inbördeskrig men bra nära. Första aktens insatser är tämligen mediokra, varken Carmen eller Don José är uppsjungna verkar det som, samspelet mellan solister och orkester o-tight. Men kören är en stabil njutning att uppleva.
Nåja, det tar sig och de följande tre akterna med hela det dramatiska programmet av förälskelse, svek, passion, hat, besatthet får en helt fantastisk inramning i gigaformat. Dansare och kör gör underbara insatser och de fem harporna ljuder underbart i det den korta inledningen till tredje akten.
Särskilt minnesvärt: Micaelas två arior – underbart vackert framförda med känsla som berör. Don Josés blomsteraria oerhört vacker med fenomenalt pp i höga lägen (uppsjungen?). Frasquita och Mercédès som lägger spåkorten och finner de dödsbringande budskapet till Carmen, med musikalisk precision i hypersnabba växlingar, übersnyggt. Den starka dramatiken i mötet i bergen Don José och Escamillo – så kraftfullt och fyllt av aggression – två hannar i envig. Escamillos förmåga att röstligt och med utstrålning ta plats på scenen. Arenans fond, förvandlad till tjurfäktningsarena med ljusspel och dansare som publik var hänförande. Hur man hade gestaltat och byggt upp förväntan inför toreadorens ankomst var imponerande, hela personalstyrkan med alla tortyrredskap och stiliga hästar – sex stycken. Litet cirkus, kanske men effektfullt. Slutscenen var oerhört gripande – Don José fullständigt besatt – galen, Carmen totalt fokuserad vid förälskelsen till Escamillo och iskall inför Don José. Mordet och Josés förtvivlan. Här visade Martin Muehle sin dramatiska kapacitet. Publikens applåder antar orkanstyrka när Micaela tar emot och alla reser sig för orkestern för visst var den sagolik.
Se det var en föreställning som heter duga vi vacklade ut efter den 3½ timme långa operaföreställningen och vandrade som zombier tillbaka till hotellet – trötta men lyckliga.
Rolf Fornhammar